IT & Social Hacking: Manipularea in relații

Tehnologia este omniprezenta in viată noastră, in acest moment este aproape imposibil sa ne imaginam comunicarea ce nu se face printr-o rețea infinit de complexa de software, hardware si protocoale.

Însă fiecare avans făcut, fiecare convenienta ce o câștigam este posibila numai prin complexitatea enorma a sistemului ce îl folosim. Si tot aceiași complexitate le permite celor cu intenții malefice sa se infiltreze in lumea noastră privata.

Securitatea in lumea tehnologiei este un constant război intre cei care doresc sa apere informațiile noastre private si cei ce vor sa profite de ele. Deseori corporațiile ca de exemplu Google si Facebook investesc in tehnologi de securitate ca si JWT, encription, SSO o fac cu intenția dubla de a ne apăra datele si in același timp a profita de ele.

In același timp hackeri descoperă din ce in ce mai multe tehnici si defecte ce le permit ori sa neutralizeze masurile de securitate ori sa le evite prin atacarea dintr-un unghi complet nou, ca de exemplu heartbleed sau atacuri asupra DNS-urilor.

Nu ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni ca femeile sunt luate cel mai des ca si ținte atât pentru hacking-ul IT cat si pentru hacking-ul social (n.r. din punct de vedere a experților orice frauda sau înșelăciune făcută cu intenția de a avea acces la date poate fi considerata hacking chiar daca nu se folosește nici un mijloc IT) cu scopul de fura bani sau informații (mai ales poze) compromițătoare pentru șantaj sau alte scopuri.

In acest articol o sa discut o situație care se întâmpla dar nu este la fel de discutata ca si cazurile in care bani sau poze sunt furate, când informațiile private sunt folosite pentru a manipula in continuare victima fără știința ei.

Otilia M. (29 de ani) a fost de acord sa își dezvăluie povestea sub condiția ca nu vom publica sau păstra orice date ce ar putea fi folosite spre a o găsi offline.


Iulia C: Salut Otilia, mulțumesc ca ai acceptat sa ne povestești ce ti s-a întâmplat. Știu ca e greu sa fi deschisa si obiectiva după evenimentele prin care ai trecut, dar cat mai scurt si la obiect ce s-a întâmplat ?

Otilia M: Contul meu de Facebook a fost hacked si cel puțin toate mesajele mele de pe Messenger (n.r. o aplicație de chat de la Facebook) au fost citite de către bărbatul cu care mai târziu am fost intr-o relație.

Iulia C: Doar sa clarific asta a fost înainte de relație sau s-a întâmplat când erați deja împreuna ?

Otilia M: Si înainte si după, o sa ajung si acolo. R. avea o slujba in Franța, am ieșit de câteva ori când eram amândoi in București dar el a vrut sa își urmeze ambiția in vest. Ne-am zis ca daca trec ani si eram amândoi single când se întoarce ne mutam împreuna. Acum îmi este clar ca el a făcut tot ce a putut după ce mi-a spart messengerul sa mă saboteze încât sa fiu singura când el s-a saturat si voia sa se întoarcă.

Iulia C: Care a fost primul semn ca contul tău a fost spart ?

Otilia M: Prieteni mi-au zis ca mă vedeau online la ore ciudate când eu de fapt dormeam. R a fost de fapt printre primi ce mi-a zis se aștepta sa fie văzut si voia sa dea impresia ca e nevinovat.

Iulia C: Au fost si alte semne ? Cum ai reacționat ?

Otilia M: Când mi-au zis prieteni inițial m-am uitat peste tot pe net pentru tutoriale cum sa îmi schimb parola cum sa mă protejez mai bine. Am crezut ca după ce mi am pus parole noi si fiindcă nu mi au dispărut bani totul era rezolvat. Însă nu a fost niciodată vorba de bani R voia informații despre mine si totul s-a oprit fiindcă el obținuse tot ce voia.

Otilia M: Cred ca cea mai buna ocazie care am avut-o sa previn totul a fost când am primit un mail de la ceva ONG francez ce mă atenționa ca datele mele au fost furate când un site mai mare a fost spart si era posibil sa fi ajuns pe piața neagra.

Lucian S: Din mail-ul ce ni l-a arătat Otilia ea se refera la o ramura franceza a Free Software Foundation un ONG multinațional care promovează software-ul gratis dar urmând aceiași filozofie si apară consumatori de diverse organizații ce vor sa profite de datele lor.

Iulia C: Atunci nu te-ai gândit deloc la R, o cunoștință de a ta ce lucra in Franța ?

Otilia M: Eram încă in faza când mă gândeam "poate revine, poate merita sa îl aștept, poate el e bărbatul destinat mie" nu puteam sa îmi imaginez ca ar face ceva ilegal, in plus nu îl credeam destul de priceput sa fure parole din Facebook.

Lucian S:Nu faceți astfel de asumpții, o persoana ce vrea sa va manipuleze va fi adepta sa își ascundă abilitățile si intențiile. Faptul ca prindeți ceva minciuni mai inocente sau in care nu au investit mult efort nu înseamnă ca 100% puteți descoperi decepțiile lor. Mereu este posibilitatea sa apeleze la ajutorul altcuiva daca nu au ei însăși abilitați de scripting. Este doar o ipoteza dar scenariul cel mai probabil e datele lui Otilia au fost furate împreuna cu sute de alte aconturi si au ajuns de vânzare pe "the dark web". Independent de acest event R ar fi apelat la un hacker ce a descoperit ca datele ei erau disponibile si apoi pur si simplu le-a cumpărat si le-a vândut la R la un preț mult umflat.

Iulia C: Cum ai ajuns sa fi sigura ca prietenul tau R era cel care iti folosea contul ?

Otilia M: R era gelos de prieteni mei care erau barbati, mai ales de un coleg Gabriel. La un moment dat aveam un eveniment la tara cu familia, urma sa fiu plecata câteva zile. Si mi se stricase telefonul chiar înainte. Tot ce am putut sa iau cu mine era un Nokia vechi.

Otilia M: Mi-am zis ca nu mor fără apps si Messenger câteva zile, aveam laptop cu mine dar net-ul nu era deloc utilizabil. Fix când nu puteam intra pe Messenger Gabriel primește mesaje cică din partea mea de genul "nu il mai suport pe prietenul meu", "hai trimite-mi poze sexi".

Otilia M: Gabriel stia de mai demult ca account-ul meu era activ uneori si nu eram eu, i s-a părut totul dubios așa ca nu a trimis poze. După aceea mai târziu mi-a spus face to face ce se întâmpla. Eu am început sa il banui pe R dar n-am vrut sa cred pana ce n-am văzut ca mesajele era șterse din conversația mea (însă nu al lui).

Otilia M: R era in tara unde am fost atenționata ca datele mele erau traficate. El era gelos fara motiv pe Gabriel. El era singurul in afara de mine ce stia cu ceva timp înainte ca nu o sa imi pot accesa messengerul in acele zile (mai ales la anumite ore). Nu era ceva farsa asupra mea fiindcă a avut grija sa ascundă dovezile.

Iulia C: De ce crezi ca incerca sa obțină de la Gabriel poze indecente ?

Otilia M: Lucram intr-o firma de top, ipoteza mea e ca firma ar fi primit anonim pozele impreuna cu ceva acuzatie, Gabriel ar fi fost concediat sa fie siguri ca evita scandaluri. Cariera lui ar fi fost distrusa, trebuia sa se mute probabil.

Iulia C: Ce s-a întâmplat intre voi după ce ai fost sigura ca R te spiona si manipula ?

Otilia M: Mult timp m-am luptat cu mine însăși, am încercat sa găsesc motive ca nu el era, am încercat sa pretind ca nu era așa grav. Imi distrugeam încet dar sigur sufletul. Când l-am confruntat a negat totul, a dat vina pe Gabriel, m-a făcut necredincioasa, m-a făcut proasta si credula, a zis sa ignoram totul, a zis ca poate pleca si găsește imediat pe alta. Eu nu puteam sa fiu intr-o relație cu genul de om ce s-a arătat. Ne-am despărțit.

Iulia C: Imi cer scuze daca nu e o întrebare ușor de răspuns însă cum mai exact crezi ca R a folosit informațiile furate si te-a manipulat înainte sa va începeți relația ?

Otilia M: Mi s-a părut la un moment dat ca aveam un fel de telepatie ca asta era semnul ca am găsit in el "the right man". In retrospect probabil imi monitoriza discuția mea cu sora mea mai mica si pur si simplu citea ce imi placea si apoi menționa mai târziu, citea ce m-a enervat si apoi se prefăcea ca si-a dat seama de greșeală sa si baga o scuza elocventa.

Otilia M: Citea de ce imi era frica si apoi ma alina "fiindcă simt in suflet ca ceva nu iti place". Citea ce voiam si apoi făcea un story in care baga apropouri dar fara sa promită ceva.

Otilia M: Chiar simțeam ca daca eram așa aliniata cu el, alți barbati nu meritau efortul si ajungeam fara sa imi dau seama sa ii iert greșeli ce nu le permiteam la alți. Dar totul a pornit de la violarea asta a vieți mele private ca sa imi afle secretele si sa ii meargă seducția mai ușor.

Otilia M: Se tot întâmpla ca el sa vina așa surpriza si sa ma tragă "cu forța" in oraș, mâncam petreceam, fara sa vreau exageram. Si date-ul din ziua următoare, care eu credeam ca R nu putea știi de el, il amânam ca ma durea stomacul si etc de la excesele acelea. Si concurentul acela a lui R dispărea.

Otilia M: Aveam un date cu un domn mai puțin înalt R imi tot trimitea imagini funny cu minions si alți pitici, subliminal ma condiționa sa nu il iau serios pe celălalt bărbat. Sunt multe lucruri ce acum ca ma gândesc devin malițioase.

Otilia M: Daca imi lăsa alt bărbat un mesaj ce l-as fi citit dimineața R le mai ștergea, uni erau mai insistenți dar probabil uni ma considerau ca nu eram deloc interesata si ma ignorau in continuare.

Iulia C: Exemple acestea sunt foarte subtile, crezi ca ai fi ales sa începi o relatie cu R si fara ele ?

Otilia M: Cine știe ce s-ar fi putut întâmpla ? Contextul contează pentru orice decizie o faci am avut alți barbati ce erau interesați cat timp eu il așteptam pe R.

Otilia M: Din start nu le-am dat o șansa corecta fiindcă R era tot pe gândurile mele, fiindcă el avea un avantaj ascuns cu care ma manipula. Cu alți eram mai pretențioasa, mai dura, e greu sa recunosc asta dar probabil am dat cu piciorul la "the diamonds in the rough" urmărind aurul fals.

Otilia M: R mai ales ma manipula sa nu imi formez nici un hobby ce nu il avea si el in comun, subtil ma indemna sa nu interacționez cu alți barbati citez "n-are rost sa il inviti pe X la un hike e un tocilar din ala IT ce nu ii place sa iasă din oraș ever". Si in afara la dating el tot intervenea cu sugestii foarte la momentul potrivit pentru cariera, bani, lifestyle etc dar acum in retrospect toate ma țineau cum ii placea lui si nu ma indemna sa cresc. Nu pot sa il iert.

Iulia C: Mulțumesc pentru tot ce ai dezvăluit, cititori noștri nu pot vedea conversația dar e clar ca nu e ușor sa faci aceste destăinuiri candide.

Otilia M: Nu a fost ușor sa vin aici, nici nu știi de cate ori aproape am renunțat, dar mi am zis chiar daca vede lumea ce vulnerabila am fost poate măcar un singur caz ca al meu sa fie prevenit si e de ajuns.


Cazul lui Otilia este din păcate nu singurul, aveți grija de datele dumneavoastră, aveți curajul sa investigați orice semn ca ați putea fi in pericol de a fi manipulata.